• images/Nezokepzo/ElsoLepesKONFERENCIA/ElsoLepSlide.jpg

MI AZ A NÉZŐKÉPZŐ? – VILLÁMINTERJÚ MAGÁCS LÁSZLÓVAL

Az Átrium Film-Színház NézőKépző sorozatának keretében került sor február 20-án a Második Lépés konferenciára Kőszegen. Erről olvashatnak egy rövid összefoglalót, és a program megvalósítójával, Magács Lászlóval egy villáminterjút a szinhaz.org oldalán.

A NézőKépző sorozatról:

ElsoLepSlideSzámos színház, művész, civil szervezet, üzletember számára fontos, hogy segítsen a nehéz körülmények között élő közösségeken, gyerekeken, hogy kitörhessenek egy reménytelennek látszó helyzetből, és jobb, tartalmasabb jövőt teremhessenek maguknak. Bizonyos szervezetek között már vannak együttműködések, ugyanakkor minél nagyobb a közös platform és minél több az eltanulható jó példa, annál jobban tudja mindenki a saját jó ügyét képviselni.

Az ELSŐ LÉPÉS-t Magács László tette meg: 2016 novemberében az Átrium Film-Színház és a Nézőképző-program alapítójaként összehívta mindazokat, akik a művészek társadalmi felelősségvállalását már jó ideje fontosnak érzik. Színházcsinálók, képzőművészek, építészek, artisták és tanárok gyűltek össze, hogy megismerjék egymást, mielőtt útra indulnak. Közös bennük, hogy mindannyian azon dolgoznak, hogy a művészet eszközeivel miképpen építhetőek a települési közösségek.

384608 oreg zwingerA MÁSODIK LÉPÉS-ben Kőszegen bővül az együtt gondolkodók csapata. Miért éppen itt? Kőszeg az élő közösségek városa, s Kőszegen talált otthonra az iASK, a konferencia társszervezője is. Az intézményben működő Hankiss Központ pedig egyik legfontosabb vállalásának tartja a művészet helyének meghatározását a XXI. században, illetve a művészeti oktatás megújítását. Így a konferencia egyik fő célja a közösségi élményen alapuló művészeti oktatás megújítása.

Miszlivetz Ferenc, főigazgató (iASK) véleménye szerint, a fiatalok az iskolai feladatokon túl a helyi hagyományokon és kulturális örökségen alapuló összművészeti, személyes és közösségi alkotó élményen keresztül juthatnak el egy teljesebb tudás, és egy „jobb, tartalmasabb jövő” felé. Ezért is vetik fel azt a kérdést, hogyan nyithatnak az iskolák a közösségi élet szervezése felé, hogyan lehetnek a katalizátorai egy város kulturális életének?

FoglalkozasVilláminterjú Magács Lászlóval a Nézőképző-program gazdájával:

– A konferencia előadóival elkezdődött egy együttműködés?
Igen, már az ELSŐ LÉPÉS Konferencián elindult az együttgondolkodás, amelynek az Átrium Film-Színház adott otthont november 20-án. A konferenciára meghívott előadók legtöbbje felszólalt az irányított beszélgetés alatt – elmondták, eddig mit tapasztaltak és ezek alapján mit javasolnak a jövőre nézve. Most folytatjuk a beszélgetést, így a HARMADIK LÉPÉS már egy kidolgozott, elindítható program lesz.

– A NézőKépző elindult egy országos körútra?
Igen, az ország több régiójára kiterjesztve szeretnénk 5 éves programokat kidolgozni. A nyugat-magyarországi régió Kőszeg központtal és az észak-magyarországi régió Mátranovák központtal lesznek az elsők, akik mintát adhatnak majd a környező települések számára.

MagácsLászló foto Kállai Tóth Anett2 másolat– A NézőKépző kínálata bővül új oktatási előadásokkal?
A jelenlegi programsorozat 5 állomása: Az ókori Egyiptom és a vizuális művészete, Amerika felfedezése és filmművészet, Reformkor és színház, A XX. század és a zene, Angol nyelvű improvizációs színház. Már tervezzük következő két állomást: a Honfoglalás és a relativitáselmélet feldolgozását az ifjúsági korosztály számára.

– Nyáron lesz NézőKépző tábor?
Igen, Budapesten és Kőszegen tervezünk táborokat 2017 nyarán.  A részletes programtervezetet hamarosan olvashatják a nezokepzo.hu és az atriumfilmszinhaz.hu oldalán.

Június 2017
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2