• images/Maladype_Dada_Cabaret/DadaSlideAlap.png

Archívum

Dada Cabaret | A Maladype Színház és Farkas Gábor Gábriel zenekara

Leírás

A Dada Cabaret Matei Vișniec azonos című darabja alapján a dadaizmus 100 éves évfordulója alkalmából valósul meg a Maladype Színház, Farkas Gábor Gábriel és zenekara, valamint az Átrium Film-Színház koprodukciójában. Színház és zene kivételesen izgalmas egyvelege, Matei Vișniec látomásos abszurdja keveredik a barokk falzettek, a mozgalmi dalok, a német kabarék, a francia sanzonok, az orfeumok és varieték világával. Életre kelnek a dadaizmus emblematikus alakjai; Lenin, Sztálin és egy fekete macska...
A dadaizmus lényege a játékosság, a nyelvek keveredése, a verbális és non-verbális jelek furcsa együttállása. Mindez kezdetek óta a Maladype Színház és a szerző forma- és stílusvilágának is sajátja. A zeneileg, vizuálisan és nyelvezetében is különleges produkcióban a Maladype színészei együtt játszanak majd Kútvölgyi Erzsébettel, akit Lenin szerepében láthat a közönség. Az előadás zenei vezetője Farkas Gábor Gábriel, aki az előadás egyik kulcsfiguráját, Monsieur Dadát is alakítja.  Az előadásban a szereplők több minőségben - színészként, énekesként, zenészként - is megmutatkoznak.

Az előadás időtartama: 120 perc szünet nélkül.

Az Átrium Film-Színházzal közös ősbemutató a CAFe Budapest Kortárs Művészeti  Fesztivál támogatásával valósult meg 2016. október 20-án.

Ismertető

A Dada Caberet története Zürichből, a Cabaret Voltaire-ből indul, az első világháború idején. Megismerkedünk Tristan Tzaraval, akit a dada mozgalom titkos szándékáról és politikai üzeneteiről faggat Mr. Dada, majd Leninnel, akit azzal vádolnak, hogy a dadaista elképzeléseket a forradalom fogalmaira alkalmazta, s ezáltal létrehozta a gonosz világ premisszáját.
Lenin véletlenül épp ugyanabban az utcában lakott, amelyben a Cabaret Voltaire állt, ahol azon művészcsapat főhadiszállása volt, amely egy másfajta történelmet hozott létre: Tristan Tzara, Hugo Ball, Emmy Hennings, Richard Huelsenbeck, Jean Arp, Marcel Janco, Sophie Taeuber mind életre kelnek.

A Maladype Színházról bővebben »»»

Szereposztás

Szerző: Matei Vișniec
Rendező: Balázs Zoltán
Lenin: Kútvölgyi Erzsébet
Mr. Dada: Farkas Gábor Gábriel
Tristan Tzara: Bödők Zsigmond
Emmy Hennings: Szilágyi Ágota
Sophie Taeuber: Tankó Erika
Krupszkaja: Huszárik Kata
zongora, harmonika: Csák Péter
ütőhangszerek, dob: Földesi Attila
basszusgitár, bőgő: Farkas Péter Bubu


Fordította: Nagy Lajos
Dramaturg: Daniela Magiaru
Díszlet: Balázs Zoltán
Szcenikus: Czirják Ágnes
Jelmez: Benedek Mari
Mozgás: Szőllösi András
Korrepetítor: Csák Péter
Közreműködik: Farkas Gábor Gábriel zenekara
Zenei vezető: Farkas Gábor Gábriel
Produkciós vezető: Balázs Katalin
Július 2017
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6