Archívum

Nemzetközi táncest az Átrium Film-Színházban

 

A Nemzetközi Táncest során négy szóló és egy koprodukció bemutatására kerül sor. Színházunk előde, a Merlin sok évre visszamenőleg számos nemzetközi produkciót tűzött műsorra, míg az utóbbi évadokban a kortárs tánc is a repertoár részévé vált. Az Érintéspont Művészeti Alapítvánnyal közösen megvalósított Butoh Fesztivál során a hazai nézők számos kortárs japán alkotóval ismerkedhettek meg. Idén, a 2012/2013-as évad tavaszi felében egy egészestés nemzetközi táncprogramot hoztunk el a szakmai segítségükkel.  A magyar és nemzetközi koprodukció során született koreográfiák külföldön és fesztiválokon már sikeresen szerepeltek, most itt az ideje, hogy a hazai közönség is megismerhesse ezeket. Az estét az előadók szólóival indítjuk, majd a második részben a közönséget is aktivizáló, interaktív Inten(s/t)ion c. koprodukció kap helyet.
  
Program:
1. rész: 4 szóló előadás
2. rész: Közös produkció Inten(s/t)ion címmel


1. rész - SzólókConstantin GEORGESCU: In-line 27’

Constantin Georgescu 2Életünk során, már nagyon korán választásokkal kell szembenéznünk, vonalakat, utakat kell kereszteznünk, határokat kell átlépnünk. Folytonosan alakulnunk kell, át kell változnunk valamivé, el kell érnünk valamit. A pontok, ahol keresztezzük az utakat, adhatják meg az irányt, az utat, amin járunk szültésünktől halálunkig.


IJODEE Dance Company ''KÉPZELET-BEN’’ 30’

Dayo1 Koreográfus/táncos: - Adedayo M. LIADI
Zene: - Werner Puntigam. 
Támogató: - IJODEE DANCE CENTER & TRUFESTA FESTIVAL.
A ''KÉPZELET-BEN' c. darab a személyes szabadságunkról “beszél” a test nyelvén mely egyben az inspiráció mély forrása is. Az egyszerű térben egy képzeletbeli test a mozdulatok visszatükröződése, mely felszabadítja a képességet, hogy elcsendesítsük a komplexitás hangját.


A következtetés: “Így kell lennie”. A válasz lehet: “igen vagy nem”. Ahogy a test beszélni képes: az a “szépség”. Erőt kell adni a gyengének, hogy magad lehess…Légy önmagad!

 

Photo - Shang-Jen YUAN 5Shang-Jen YUAN  „TÖRÉS” 18’

Zene: Virta 1. - Current 1 / Pan Sonic, Senki Dala / Venetian Snares, Knee Play 1 / Michael Riesman, Xylin Room / Autechre, Mulholland Drive / Angelo, Badalamenti The City of Prague Philharmonic

Ennek a kínai karakternek "", szó szerinti jelentése: törés, de jelentheti a kijárathoz vezető utat is. A kijárat mögött talán nincs semmi, de keresztül menni, mindig a legjobb megoldás.
„Semmi sem jelent törést nekem. Még a törés sem törés
.” / Robert Downey, Jr./
batarita F3Batarita Társulat: ÉVSZAKOK  (részlet) 18’
(Külföldön az egyik legtöbbet játszott magyar kortárs tánc előadás!)

EMBER, s annak rezdülései az idő végtelen, változó és megújuló körforgásában. 
Koreográfia, tánc, jelmez: Batarita
Zene: Kerek István
Produkciós asszisztens: Pintér Gábor
Fotó: Symon Györgyi 

Az előadásban a nemes és az alantas, a spirituális és a profán, az ősi és a kortárs mind jelen vannak. Batarita testével úgy játszik, hogy az hol nemtelenné, hol férfivé, hol nővé, s emberi fizikuma ellenére gyakran még állattá is válik. Figurája az emberben élő ösztönlény mélyről jövő feltárulkozása.
A darabot Japánban, Dél-Koreában, Ecuadorban, Mexikóban, Németországban és Magyarországon láthatta a közönség.

Támogatók: Érintéspont Művészeti Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, EMMI Emberi Erőforrások Minisztériuma,
  

2. rész – Közös produkcióInten(s/t)ion
44’


Koreográfia, tánc, díszlet, jelmez: Adedayo M. LIADI /Nigeria/, BATARITA /Hun/, Constantin GEORGESCU/Rom/, YUAN Shang-Jen /Taiwan/
Zene: montázs

tancunnepA darab alapját két egy időben történő találkozás adja. Az első találkozás a 4 koreográfus között történt, akik Afrikából, Ázsiából és Kelet-Európából érkezve, nyitottak voltak arra, hogy egymástól tanuljanak és hogy megosszák egymással a teljesen más értékeken alapuló tapasztalataikat, kultúrájukat és gondolataikat. A második találkozás az elsővel egy időben pedig, a négy koreográfus találkozása a Koreai kultúrával. 

Az előadás interaktív kifejezéseinek intenzitása megmutatja, a különleges élményekből táplálkozó alkotók művészi potenciálját, mely segít előhozni a „találkozások”alatt felgyülemlett tapasztalásokat. A 4 koreográfus egy dinamikus közös utazásra vállalkozott, hogy a koreai tartózkodásuk lenyomatát megosszák és kibővítsék a közönséggel való találkozás lenyomatával. Szándékuk, hogy motivált művészi céljuk párbeszédre és együttműködésre találjon a közönséggel, különleges rezonanciát, reakciót kiváltva.


 A Koreai Kulturális Sport és Turisztikai Minisztérium szervezésében a Cultural Partnership Initiative (CPI) SIDance Exchange 2012 program kurátorai 4 koreográfust választottak ki a világból, hogy rezidens művészként, a hat hónapos szöuli tartózkodás alatt, két új darabot hozzanak létre nemzetközi koprodukcióban. A válogatott nemzetközi csapatban Adedayo Muslim LIADI /Nigeria/, BATARITA /Hun/, Constantin GEORGESCU/Rom/, Shang-Jen YUAN/Taiwan/volt ott. A négy koreográfus-táncos négy különböző sítlus felől érkezett, így az együttműködés workshopokkal indult, majd kísérletezéssel, kutatómunkával folytatódott a közös hang megtalálásához. Az „Inten(s/t)ion” c. darab az egyik, a két alkotás közül, mely Dél-Koreában készült és Szöul legjelentősebb nemzetközi táncfesztiválján, a SIDance Fesztiválon került bemutatásra nagy sikerrel.

SIDance Quartet – International Dance Evening at Átrium Film-Theatre, Budapest
21 May 2013, 20:00
The background of the event organised by Touchpoint Art Foundation is a 6-month artist residency program in Seoul given by the Ministry of Culture, Sport and Tourism of South Korea. Four choreographers were invited to create a new dance coproduction and to present at Seoul International Dance Festival, the major dance event in South Korea. Invited artists were: Constantin Georgescu from Romania, Adedayo M. Liadi from Nigeria,Shang-Jen Yuan from Taiwan and Batarita from Hungary.
This will be the first time that the new piece Inten(s/t)ion is presented after its premier in 2012.

Program
1. part - Solos
Constantin GEORGESCU (Romania): IN-LINE
IJODEE Dance Company (Nigeria): IN-IMAGINATION
Shang-Jen YUAN (Taiwan): BREAK
Batarita Társulat (Hungary): SEASONS

2. part
SIDance Quartet: INTEN(S/T)ION

Június 2017
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2