• images/Diotoro/Diotoro_foto_dusa_gabor_slide.jpg

Archívum

A diótörő és az egérkirály | Csajkovszkij − E. T. A. Hoffmann

Leírás

A Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közös produkciója
mese-tánc-játék

Az előadás időtartama: szünet nélkül kb. 1 óra

Mese – Volt egyszer egy Diótörő, akit megátkozott Egérfül asszonyság. Az átkot azonban feloldani csak egy módon lehet. Veszélyes úton, sötét helyeken és félelmetes birodalmakon át Marika és a Diótörő a Marcipán-palotába érkezik, amely fényes ugyan, de vajon biztonságos is?

Tánc – A klasszikus és a kortárs tánc prózával és bábokkal való ötvözete nemcsak izgalmassá teszi az előadást, hanem a fantáziánk kiterjesztését is szolgálja.

Játék – Az előadás teret nyit a játszani vágyó gyerekek számára, hiszen akinek kedve tartja, részt vehet az Egérfejek és a Diótörő párbajában. Azt, hogy ki melyik oldalon harcol majd, ki-ki eldöntheti saját belátása szerint.
Az eredeti Csajkovszkij zenéjét és E. T. A. Hoffmann meséjét a Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közösen dolgozza fel. Az összetartozás öröme és nehézsége, az emlékezés csalafintasága és a játék feszültsége a meghatározója az előadásnak, amely egyaránt szól kicsiknek és nagyoknak. A négy művészeti terület egy egyrészes előadásban válik mesévé.

 Előzetes:

     
     
     

 A nézők véleményét kérdeztük A diótörő és az egérkirály előadásról: 

Csajkovszkij - E.T.A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály. A Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közös produkciója a nézők véleménye szerint - 2013. december 29.

 

   

 

Történet

A Közép-Európa Táncszínházról bővebben:

 

A Közép-Európa Táncszínház (KET) Magyarország elsőként alakult táncszínháza, művészi koncepciójában 1989-es alapításától fogva jó néhány éven át meghatározó szereppel bírt a gyerekek tartalmas szórakoztatása, táncszínházi élménnyel történő megörvendeztetése, illetve a tánc szeretetére való nevelés. A KET azzal büszkélkedhet, hogy nevéhez fűződik a gyerekeknek szóló táncszínházi műfaj megteremtése (Mesenincs Királyfi 1990.). Az elmúlt közel 27 évben folyamatosan szerepelt repertoáron fiatalokat megszólító program, illetve beavató előadás (a Gergye Krisztián rendezésében készült Shakespeare-mesék 2011 óta van műsoron).

A 8 fős társulat művészeti vezetését 2013-ban Kun Attila vette át, aki folytatva a fenti hagyományokat, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a tánc minél szélesebb körben megszólítsa az embereket. A gyerekeknek, diákoknak szóló előadások mellett mozgásórák és hétvégi kurzusok, illetve táncismereti előadások várják a fiatalokat. Mindezen korábbi tapasztalatokat összegezve és felhasználva született meg 2014-ben a Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a KET mindmáig egyedülálló tánc/színházi nevelési programja iskolai osztályoknak.

A Diótörő és Egérkirály című előadásban is ezért tartja fontosnak a KET, hogy a gyerekek ne csupán nézői, hanem aktív résztvevői is lehessenek a produkciónak.

A társulat honlapja »»»

Szereposztás

Színművészek:
TÉRI Sándor
ZÁVORY Andrea

Táncművészek:
HARGITAI Mariann
HORVÁTH Adrienn
IVANOV Gábor
JAKAB Zsanett
KOVÁCS Péter
MÁDI László
WÉNINGER Dalma

Díszlet-jelmez: Béres Móni, Boda Gyöngyvér
Dramaturg: Lőrincz Ágnes
Fény: Fogarasi Zoltán

Koreográfus: Kun Attila
Rendező: Magács László
Július 2017
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6