• nyariSzunet
 • NyariJegyvasarlas

Archívum

Bauhaus konferencia

"Évtizedekre szóló szellemi program" | 2014. október 13. 17.00 Átrium Film-Színház

Karácsony Dóra3A Május 1. moziként is ismert modern Kozma Lajos épület mintegy egy évtizedes bezártság után 2012 őszén Átrium Film-Színház néven nyílt meg újra. A színház működtetői kiemelten fontosnak tartják a Bauhaus eszmeiségét, a művészettörténeti értékeit és a társadalomra gyakorolt hatását. Az intézmény vezetőinek célja, hogy az Átrium egyfajta Bauhaus központtá váljon Budapesten. Az Átrium Kozma Lajos tervező-építész egyik legismertebb épülete.

Interjú az előadókkal >>>

RÉSZLETES PROGRAM:

17.00-17.45 Regisztráció és ismerkedés az Átrium Kávézójában
"Mini" Kozma Lajos és Átrium kiállítás a Galérián elhelyezkedő két vitrinben

17.00-17.45 Épületbejárás "Kozma-módra"
kozma lajosMelyek az eredeti elemek az épületben? Mi köze Gobbi Hildának az épülethez és mikor merült fel először a budai kulturális élet fellendítésének gondolata? Hogyan használható a kalorifer a pincében, és mi lett a titkos kútból? Hogyan követhetjük nyomon a szocializmus korabeli betörő útvonalát és miként hallgassuk ki a színészeket? Tematikus épületbejárás az Átriumban, a színház nyilvános tereinek bemutatása valamint a közönség számára hétköznapokon nem látható kiszolgáló egységek, légjáratok, és az Átrium lakóterének megismerése.

Tervezett séta maximum 30 fővel, érkezési sorrendben 45 percben. Ha biztosítani szeretné az előprogramra a helyét - bejárás - javasoljuk jelentkezzen a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. A házbejárás megváltott regisztrációs jeggyel érvényes! Kérjük a résztvevőket, hogy kezdés előtt 15 perccel az Átrium Kávézójában gyülekezzenek.

hw logo fekete17.00-től A Hello Wood Factory fiatal csapata kifejezetten a Bauhaus konferenciára készül egy konceptuális installációval, melyet a Bauhaus alapformái ihlettek.
Az installáció tervezői: Almási Jusztina, Boldizsár Roland, Boromissza Katalin, Pauer Dániel, Szekeres Ágnes, Végh Gyula
(A Hello Wood tehetséggondozó programjának keretében dolgoznak együtt a fiatal tervezők, ők alkotják a WOOF-ot. http://www.hellowood.eu/)

18.00 – 20.30 Színházterem:
A konferencia előadói, szakmájuk legelismertebbjei közé tartoznak. Somlai Tibor az egyik legfoglalkoztatottabb belsőépítész, Horányi Éva az Iparművészeti Múzeum kiváló muzeológusa és Ferkai András Ybl Miklós-díjas épülettörténész.

18.00 Somlai Tibor: Modern lépcsőházak, előterek és enteriőrök / Az Átrium bemutatása
Somlai Tibor belsőépítész a hazai polgári trandíciókat a modern európai designnal ötvözi. A terek mellett bútorokat is tervez, a bútorokhoz kapcsolódóan ruhakollekcióval is bemutatkozott már. 1980-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Azóta tervezi bankok, irodák, üzletek, villák és magánlakások belső tereit.
A konferenciára lépcsőházak, előterek és enteriőrök bemutatásával készül színes illusztrációkkal, melyeket az Átrium bemutatása követ, fókuszáltan a belsőépítészeti értékeit kiemelve.
http://www.somlaidesign.hu/

Somlai Tibor - belsőépítész
A hazai polgári tradíciókat a modern európai design értékével ötvözi. Egy műszaki diplomával a zsebében 1980-ban végzett a magyar Iparművészeti Főiskolán. Azóta tervezi bankok, irodák, üzletek, villák és magánlakások belső tereit. Somlai Tibor egyedi bútorokat is tervez, illetve gyártat. 2001-ben a Lakástrend és Design kiállításon a Műcsarnokban a bútorokhoz kapcsolódó ruhakollekcióval is bemutatkozott.     Teljes szakmai életrajz >>>

(szünet)

19.00 Horányi Éva: Magyarok és a csőbútorok
3428350 798348b259a3c25b0040ae4536399f3f wmA „bauhaus stílus" tárgyi világának emblematikus darabjai a csőbútorok, melyek születésénél meglepően sok magyar művész és üzletember bábáskodott. Az előadás Breuer Marcell, a tárgyalkotó mester tevékenysége mellett igyekszik felsorakoztatni azon alkotókat, aki számottevő szerepet játszottak a csővázas bútorok tervezésében, forgalmazásában, hazai népszerűsítésében. Horányi Éva az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének főmuzeológusa, többek között az Art deco és modernizmus c. kiállítás (2012) kutárora, valamint a Kozma Lajos modern épületei c. könyv szerkesztője.

Horányi Éva - történész, muzeológus.
Az ELTE Bölcsészettudományi karán végezte tanulmányait. 1994-től az Iparművészeti Múzeum Bútorgyűjteményének főmuzeológusa, 2006 és 2014 között a gyűjtemény vezetője. Fő kutatási területe a 19-20. századi építészet, bútor- és enteriőrművészet. E témában számos tanulmánya jelent meg, illetve több sikeres kiállítás kurátora, katalógusának szerzője és szerkesztője (Egy közép-európai vállalkozó Budapesten. Schmidt Miksa bútorgyáros 2001; Az új ház - Kozma Lajos modern villái. 2006; Art Deco és Modernizmus. Lakásművészet Magyarországon 1920-1940. 2012) 2006-tól különböző egyetemek felkérésére rendszeresen tart bútortörténeti előadásokat, szemináriumokat.     Teljes szakmai életrajz >>>

19.40 Ferkai András: Bauhaus-stílus?
Hazai modern építészetünket sokan Bauhaus-stílusúnak mondják. Az előadás azt vizsgálja, hogy mennyire megalapozott ez az állítás, valóban kimutatható-e a két világháború közötti modern épületeinken a német iskola hatása. Kik azok az építészek, akik bizonyíthatóan kapcsolatban álltak ezzel az intézménnyel, és mennyiben képviselték az ott felmerült gondolatokat? Voltak-e olyan követői, akik csak formákat vettek át? Vajon a Bauhaus volt az egyetlen forrása a korszerű építésnek? S ha nem, akkor melyek a további inspiráló források és milyen arányban hatottak tervezőinkre? E kérdésekre keres választ sok képpel illusztrálva az előadás. Ferkai András Ybl Miklós-díjas építészettörténész, tagja az Építész Kamarának, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója.

Ferkai András - építészettörténész, egyetemi tanár
A Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott építészmérnökként, majd tíz éven át állami tervezőintézetekben dolgozott. 1986-88 között a Magyar Építőművészet folyóirat szerkesztője. 1990 óta a Magyar Iparművészeti Főiskola (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) munkatársa, előbb kutatói státuszban, később oktatóként. Kutatási területe a 20. század építészete, elsősorban a két világháború közötti korszak magyar építészete, de foglalkozik 1945 utáni témákkal is. Számos könyve és tanulmánya jelent meg magyar és külföldi kötetekben, folyóiratokban.     Teljes szakmai életrajz >>>

20.30 – 21.30 Kávézó - A BKF Animáció összeállítása:

art 01I. - ABSZTRAKT-sztori
A BKF Animáció hallgatója, Albrecht Anett összeállítása klasszikus „kísérleti" filmekből. A rövid filmtörténeti gyűjtésben a múlt század huszas éveitől szerepelnek experimentális mozgóképek részletei, többek közt a Bauhaus alkotóitól, s a rokon alkotói attitűdöt képviselő művészektől.

II. - ANIMOTION 2014
Fény-, forma-, anyag- és hangtanulmányok a Bauhaus-szellemében
a BKF Animáció tematikus gyakorlataiból.

Ottlik Anna- artA válogatáson szereplő munkák nem hagyományos "rajzfilmek", hanem a műfaj elsajátításához szükséges gyakorlatok során született mozgóképes tanulmányok, amelyek szervesen kapcsolódnak anyagokhoz, hangokhoz, technikai kísérletekhez, s a társművészetekhez.

Az anyagot Albrecht Anett, Kiss Melinda és M Tóth Éva állította össze a BKF animáció BA szakán 2011 és 2014 között készült tanulmányfilmekből.

 • Ottlik Anna: ART
 • Papírplasztika-gyakorlatok, 2012-es, 13-as évfolyamok
 • Hegedűs Orsolya-Szabó Eszter: Álmatlanság
 • Ottlik Anna-Hertelendi Amanda: Vonalaink
 • Ászity Boglárka: Copyscan
 • Rádóczy Zsuzsi: Dialóg
 • Hegedűs Orsolya : Zaj
 • Kolop Anita: Honeytrunk
 • Tóth Kornélia: Pulse
 • Albrecht Anett: Foltok
 • Bárczy-Mészáros-Rádóczy-Ászity: Slowmotion
 • Simon Balázs: 39 minutes later
 • Pataki Szandra: Ugrás

Az Átrium Film-Színház programja a Design Hét Budapest 2014 eseménysorozat hivatalos része.

Belépőjegy, mely a jegypénztárban, vagy interneten is megvásárolható:
Felnőtt: 700,-Ft
Diák, nyugdíjas: 500,-Ft 

 KINCSES GYULA KÉPBESZÁMOLÓJA (FACEBOOK) >>>

Laczkó Dóra videóbeszámolója:

 

- 17.00: a Hello Wood Factory fiatal csapata kifejezetten a Bauhaus konferenciára készül egy fa installációval, melyet mi más ihletett volna, mint a Bauhaus alapformái...az installáció tervezői: 
Almási Jusztina, Boldizsár Roland, Boromissza Katalin, Pauer Dániel, Szekeres Ágnes, Végh Gyula
.

(A Hello Wood tehetséggondozó programjának keretében dolgoznak együtt a fiatal tervezők, ők alkotják a WOOF-ot. Az installációért köszönet nekik! 
http://www.hellowood.eu/
)
 
... érdemes tehát 17.00-tól érkezni, hiszen 
ismerkedhe
ttek
szakmabeliekkel és átvehetitek a részletes programleírást, valamint regisztrálhattok, hogy a konferencia leírását utána elküldhessük mindenkinek
.
Július 2017
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6