• images/LEAR/slide_lear_honlapra.jpg

Archívum

LEAR | Shakespeare

Leírás

fizikai színház - legendás előadások nyomán
A Duda Éva Társulat/Movein Mission és az Átrium Film-Színház közös előadása

"Pörgős, iszonyúan lendületes és még vicces is" (Cultura.hu)

Márciusban a darab ifjúsági változata lesz látható, melyre középiskolás csoportok jelentkezését várjuk, a darab ekkor látható az évadban utoljára!

Bővebb információ ide kattinva »»»
(Az előadáshoz kapcsolódóan a szóróanyagokon 18-as besorolás látható, mely erre a márciusi alkalomra nem érvényes.)

Az előadás időtartama 1 óra 40 perc. 
Stroboszkóp használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasoljuk.

A Duda Éva Társulat a 2014-2015-ös színházi évadban ünneplte fennállásának 5. évfordulóját. A jubileumi évforduló kiemelt darabja a Lear című különleges színházi előadás.

Támogatók: NKA, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, Átrium Film-Színház, 2015. Budapesti Tavaszi Fesztivál, FÜGE, Movein Stúdió

Történet

A darab egy egészen egyedi formanyelvű műfaji kísérlet, melynek alapja a mozgás, a fizikai színház, és felvételről hallhatunk részleteket legendás Lear király előadásokból. Több ez, mint egy táncelőadás, több mint egy rádiójáték, több mint egy film, egy múltat és jelent összekötő kapocs, mintegy időtlenné téve a művet. A darab örökérvényű témája a hatalmi játszmák körül forog: hazugság, csalás, korrupció, árulás, kiszolgáltatottság, téboly.

Mit kezdjünk egymással, hogyan viseljük el egymást, öregek és fiatalok?
Meddig tart a józan ész, a reálpolitika, az okos bizalmatlanság – s hol kezdődik a vakság, az őrület? Lényeges-e, lényegi-e a különbség király és koldus között – vagy valójában mindkettő csak esendő ember? Koldusok, vakok, bolondok tévelyegnek az utolsó ítéletet idéző viharban, s az ember – még ha (valaha) király (volt) is – végtelenül kicsi és törékeny, „meztelen" szemben az emberi gonoszsággal; szemben a természeti elemekkel; szemben a maga sorsával; s szemben mindannyiunk sorsával: a pusztulással. Hát el lehet viselni mindezt ép ésszel?

Az előadásban részletek hallhatóak a Miskolci Nemzeti Színház 1981-es Lear király című darabjából, melyet Csiszár Imre rendezett.

Szereposztás

Előadók:
Duda Éva
Bora Gábor
Csuzi Márton
Gyöngy Zsuzsa
Góbi Rita
Rusu Andor
Stetina Szonja
Takács László
Téri Gáspár
Várnagy Kristóf

Díszlettervező: Boros Lőrinc
Díszlettervező asszisztens: Klimó Péter
Jelmeztervező: Horányi Júlia
Jelmeztervező asszisztens: Török Zsófia
Fénytervező: Vida Zoltán
Zeneszerző: Gergely Attila
Vágó: Massih Parsaei
Produkciós vezető: Czveiber Barbara
Koreográfus: Csuzi Márton

Rendező: Szőcs Artur
Július 2017
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6