• images/slildes/Kerengok_COVER.jpg

Archívum

Kerengők (Csongor, Tünde) | Szabó Borbála

Leírás

21. századi Csongor és Tünde parádés szereposztásban.

Csongor átlagos kamaszfiú, aki éjjel-nappal a számítógépe előtt ül. Minden országot bejárt már, minden messzi tartományt – legalábbis a virtuális birodalomban. De ahhoz, hogy kilépjen a szobája ajtaján, nagy bátorság kellene... Különösen, mert anyukája, Mirigy őrzi az ajtót, és nem nagyon szeretné, ha a kisfia kilépne rajta...
Csongor keresi az élet értelmét, de... mit csinál ezalatt Tünde? Mi a Nő útja? Ő egy másik világból érkezett: Tündérországból, ahol örök béke van és nyugalom, ahol nem ismerik a félelmet és a szenvedélyt. De a szerelemért elhagyta a hazáját, és idejött közénk. Még nem sejti, mennyi ellenséggel kell szembenéznie annak, aki boldog akar lenni!
Csongor és Tünde két külön színdarab – amelyek végül mégis egybefonódnak. Ami az első részből hiányzik, az ott van a másodikban. Ami a Férfiból hiányzik, megvan a Nőben, és fordítva. És csak így érthetjük meg a nagy egészet: az Embert.

Az előadás időtartama: 125 perc egy szünettel.

A Kerengők - Csongor, Tünde c. ősbemutató létrejöttét megelőzte a Szabó Borbála szövege alapján készült beavató színházi előadás, melyről bővebben ide kattintva olvasható.

Az előadás a 2016. évi Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatásával jött létre.
További támogatók: Hosszúlépés, Marczibányi Téri Művelődési Központ

marczi uj

Szabó Borbála

Ez a történet, ugyanúgy tündérmese, mint az eredeti, csak a mai virtuális világban kezdődik, mert Tünde (Prohászka Fanni) egy szimulátorjáték szereplője, és onnan lép át a valóságba. Csongor (Feczesin Kristóf) pedig egy olyan fiú, aki az internet világában él, és nagyon sok mindent megtapasztal anélkül, hogy kockáztatná a valós csalódást. Ez a kamasz egy kissé agorafóbiás, aki nem meri a valóságos életet elkezdeni. S még az a találmányom ebben, hogy Mirígy (Börcsök Enikő) az én darabomban Csongor anyja. Az eredetiben ugyanis nem értettem, hogy mi a motivációja ennek az ügyetlen boszorkának. De az, hogyha Mirígy egy elvált nő, aki magának akarja a fiát, akkor a gyereknek nemcsak a saját félelmeit kell leküzdenie, de azt a boszorkányt is, aki ráadásul (sajnos) az anyukája. Szerintem így sokkal félelmetesebb. Ez elég kockázatos döntés volt, és a tanárok ki is akadtak, de a diákok megtapsolták. Nyilván amikor írok egy darabot, akkor kell, hogy valami közöm legyen hozzá. Mivel nekem sem volt könnyű anyám, s bár nagyon szerettem őt, de az én életkezdésemben is egy nagy nehézség volt, hogy rám pakolt egy csomó terhet, a saját életét. Szerintem ez egy olyan probléma, amit valamilyen formában minden gyerek ért, vagy megél.

Szereposztás

Csongor, egy fiú: Feczesin Kristóf
Tünde, egy lány: Prohászka Fanni
Mirigy, boszorkány, Csongor anyja: Börcsök Enikő
Éj: Venczel Vera
Balga, Csongor haverja: Domokos Zsolt
Ilma, egy lány ebből a világból, Tünde barátnője: Boros Anna
Lepukkant ötvenes fickók, Mirigy pasijai:
Kurrah, Viktor Balázs
Berreh, Végh Zsolt
Duzzogh, Kárpáti Pál
Három vándor:
Kalmár, Rózsa Krisztián/Formán Bálint
Fejedelem, Horváth Szabolcs
Tudós, Borsányi Dániel
Ledér, Mirigy barátnőjének a lánya: Piti Emőke
Pultos: Szatai Zsófia

író: Szabó Borbála
látvány- és díszlettervező: Babos Zsili Bertalan, Nyirán Márton
jelmeztervező: Müller Kata
film: Fila Zsófi
operatőr: Kiss Gravi András
animátor: Rostás Zsolt
zene: Kovácsovics Dávid
rendezőasszisztens: Szatai Zsófia

rendező: MAGÁCS LÁSZLÓ
Június 2017
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2