• images/Hamlet/Slide1.jpg

Archívum

Hamlet | Shakespeare

Leírás

A szombathelyi Weöres Sándor Színház vendégjátéka 

Az előadás megtekintése 14 éven aluliaknak nem ajánlott!

„Hamlet apja meghalt. Anyja két hónap után hozzámegy volt férje öccséhez. Hamlet szinte beleőrül a fájdalomba. Egy látomásban megjelenik apja szelleme, aki elmondja, hogy az új király ölte meg őt, és arra utasítja Hamletet, hogy bosszulja meg a halálát. Hamlet elhatározza, hogy megöli az új királyt, és hogy tervét titokban tartsa, elkezd őrültet színlelni. Rettegés és szorongás telepszik rá, de az őrület olyan szabadságot ad neki, hogy játék közben elveszíti a kapcsolatot a valósággal, vagy azzal, amit az "átlagos földi halandók" valóságnak gondolnak" – Czukor Balázs /rendező.

A fiatal színész-rendezőt a Hamletben az a probléma izgatja, hogy miként éli meg egy fiú az apja halálát, miért nem képes megbirkózni a tragédiával, hogyan lehet feldolgozni a szülő halálát, hogyan történhet az elengedés. A rendezőt az foglalkoztatja, hogy az álcázásból őrületet színlelő dán királyfi játéka, mikor és hogyan csap át valódi tébolyba.

Czukor Hamlet előadása meghökkentően, a határokat feszegetve adaptálja az eredeti művet, modern jelmezekkel, díszlettel. A rendező és a dramaturg - Khaled-Abdo Szaida - alaposan meghúzták Nádasdy Ádám egyébként friss, élő és pontos Hamlet-fordítását. 

Egy szünettel - 140 perc

Történet

Czukor Balázs:
“Olyasmiket tartok fontosnak, hogy milyen nehéz dolog, ha valakinek meghal egy családtagja és hogy ezeket milyen nehezen dolgozzuk fel. És, hogy az ember milyen mániákba kerül bele. Egy picit azt is érzem, hogy eléggé kemény a világ, amiben élünk. És ez azért szól erről, hogy van egy ember, aki ez ellen próbál küzdeni.”

A nyelvezet érthető, egy-egy szövegrész pedig annyira friss, hogy a közös munka eredményeként az elmúlt hónapok próbáin született. A történet szerint Hamlet nagybátyja, Claudius elkövette az ősbűnt. Megölte a testvérét, ahogy Káin Ábelt. Majd elvette az özvegyet. Lelkiismeret, szabadság, hatalom, bűn és bűnhődés kerül mérlegre a darabban.

Mertz Tibor:
“ A modern színjátszásban, ezt az ember nagyon ügyesen el tudja takarni, ahogy az életben. Tehát, hogyha elkövet valaki egy bűnt, biztos, hogy úgy fog csinálni, hogy neki semmi köze nincs ahhoz a dologhoz. A bűn, az valahogy máshogy történt, más csinálta. azt gondolom, Claudius nagyon ilyen kell, hogy legyen, ha sikerül megcsinálnom, amit akartam. ”

Bajomi Nagy György:
“A civil életben én egyáltalán nem vagyok ilyen, rettenetes ... izé, ez egy ilyen szerep. Itt nincs mese. Tehát az első perctől beindul neki az a verkli, hogy rosszul érzi magát, folyamatosan feszíti, keresi az igazságot, az igazság keresésében össze-vissza dúl, megöl mindenkit, de ő is pórul jár. ”

Szereposztás

Claudius: Mertz Tibor
Gertrud: Kiss Mari

Hamlet: Bajomi Nagy György
Ophelia: Sodró Eliza
Hamlet apjának szelleme: Mertz Tibor
Polonius: Szabó Tibor


Laertes: Kelemen Zoltán

Guildenstern/Osric: Endrődy Krisztián

Rosencrantz: Kelemen ZoltánDramaturg: Khaled-Abdo Szaida
Jelmez: Zelenka Nóra
Díszlet: Takács Lilla
Zene: Horváth Dániel
Súgó: Kisely Máté
Kellék: Jenei Ágnes
Ügyelő: Schmidt Róbert
Rendezőasszisztens: Kovács Nóra


Rendező: Czukor Balázs
Július 2017
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6