• images/Vetitogep_Friss_Magyar_Filmek/Isteni_muszak/Isteni-muszak_bodzsar-mark_SLIDE.jpg

Archívum

Isteni műszak (Heavenly Shift) | VETÍTŐGÉP

Leírás

színes, magyar fekete komédia, 106 perc, 2013 - A Vetítőgép - Friss magyar filmek sorozat következő vetítése
In Hungarian language, with English subtitles

A halál nem válogat, az ember igen.

Az Isteni műszak c. film abszurd humorral meséli el egy mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottasbizniszbe és az ahhoz kötődő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen.

MILÁN (Ötvös András) a félig horvát, félig magyar srác a horvát seregből dezertálva 1992-ben, a délszláv háború második évében szökik át Jugoszláviából Magyarországra, és mint korábbi orvostanhallgató, a budapesti mentőknél szerez magának munkát. Két állandó társa KISTAMÁS (Keresztes Tamás), a mentőautó sofőrje és FÉK DOKTOR (Rába Roland), a háromfős éjszakai rohammentő csapat főnöke. A lelkes és lelkiismeretes ápolófiút hidegzuhanyként éri, mikor kiderül, hogy társai válogatnak a betegek között. Miközben életeket mentenek meg, időnként hagyják meghalni az időseket és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket, sőt még az is előfordul, hogy siettetik a halálukat. Milán számára kiderül, hogy a mentőautó hátuljában zajló illegális eutanáziáknak van üzleti oldala is. A pénzre neki is szüksége van, mert ki akarja szabadítani a szarajevói ostromgyűrűben rekedt bosnyák menyasszonyát, ezért alkut köt társaival. A bűnbe és a borzalmakba fokozatosan sodródik bele. Úgy válik gyakorlott mentőssé, és éli át az életmentés euforikus pillanatait, hogy közben a halál számtalan arcát is megismeri.

A filmet 16 éven felülieknek ajánljuk.

Bemutató dátuma: 2013. október 24. (Forgalmazó: A Company Hungary Kft.)Rendezői hitvallás: Néhány napja azt álmodtam, hogy kitört a III. világháború, és én egy tornateremben vagyok, ahol épp sorozást tartanak. Velem szemben fehér köpenyes, szemüveges orvos, aki egykedvűen nézegeti a papírjaimat, én meg azon szorongok, hogy vegye már észre: parlagfű allergiás vagyok. Hátha az kizáró ok, és nem kell a frontra vonulnom. Nem kellett, felébredtem.

Az Isteni műszak nem háborús, hanem mentős film, és az alapötletként szolgáló, interneten talált hír is három lengyel mentőről szólt, akik egy temetkezési vállalkozóval bizniszeltek. Ez önmagában is erős, egyszerre drámai és groteszk sztorinak tűnt, de én szinte azonnal társítottam hozzá a délszláv háborút is. Olyan film lebegett a szemem előtt, ami egy fordított beavatás történetet mesél el, sok vérrel és még több humorral. Valaki elmenekül a háborúból, de az igazán szélsőséges, kiélezett helyzetekkel pont a békében találkozik, és mentősként válik kérges lelkű veteránná.

Aztán a kutatómunkával és a forgatókönyvírással az én kis beavatás történetem is elkezdődött. A mentőkben tényleg a hétköznapok frontharcosaira ismertem, akik sokszor egyetlen nap alatt többet látnak és tapasztalnak, mint más egész életében sem. Ahhoz, hogy ne robbantsa őket szét az adrenalin, és ne is törje össze a borzalmak véget nem érő sora, rengeteg humorral viseltetnek a munkájuk, önmaguk és úgy általában a dolgok iránt. Ebből - meg a burleszkhez való vonzódásomból - következik, hogy a film a legdrámaibb helyzetekben is teret ad a humornak. Nem akarja elbagatellizálni a halált, de arra biztat, hogy tudjunk és merjünk nevetni rajta. Most, ameddig lehet. A vége úgyis sírás lesz.

Az első kusza jegyzetektől a kész filmig majdnem öt év telt el, de az Isteni műszak nemcsak a közelmúltamnak, hanem - első nagyjátékfilmről lévén szó - az egész eddigi életemnek a foglalata. A fentebbi álomból az következik, hogy a szorongásaim nem szűntek meg attól, hogy filmmé formáltam őket, de így legalább lesz miért nekikezdeni egy következő tervnek. Remélem, második alkalommal is végigkísérnek az úton azok az alkotótársak, akik nélkül az Isteni műszak csak álom maradt volna, én pedig egy magányos álmodozó. (Bodzsár Márk)

www.acompanyhungary.hu

English

Hungarian colour, black comedy, 106', 2013

Death does not select, man does.

Heavenly Shift uses dark humor to tell the story of a young paramedic, who gets introduced to the night life and to the cruel, but eternal truth: death does not select, man does.

MILÁN (András Ötvös) the half Serbian, half Hungarian guy deserts from the Croatian army in 1992, the second year of the Yugoslav war and escapes from Yugoslavia to Hungary. As a former medical student he gets a job for himself at the Hungarian paramedics. He has two unalterable, steady collegues on the emergency ambulance KISTAMÁS (Tamás Keresztes) the driver of the ambulance and FÉK DOKTOR (Roland Rába) the leading paramedic of the team. It is a cold shower for the young enthusiastic and conscientious emergency care assistant when he realizes that his companions make a selection from the patients. While they are saving lifes, sometimes they allow old people or mortally ill to die, or indeed it occurs that their death is hurried by them. MILÁN soon finds out that there is a business side to the illegal euthanasy events taken place at the back of their ambulance. In order to finance his fiancée’s rescue from the war MILÁN needs money, so he makes a deal with his companions. He gradually becomes involved in the the horrors and sin. While he is turning into a skilled paramedic, and lives through the euphoric moments of lifesaving, he recognises innumerable faces of the death.

Stáblista / Cast and crew

rendező-forgatókönyvíró / director-script: Bodzsár Márk
operatőr / cinematographer: Reich Dániel
producer: Unio Film a Sparks közreműködésével
vágó / editor: Kovács Zoltán
zeneszerző / music by: Keresztes Gábor
hangmérnök / sound: Tőzsér Attila, Dévényi Tamás
látványtervező / production designed by: Valcz Gábor
jelmeztervező / costume designed by: Breckl János
gyártó / production of: Unio Film

Szereplők:
Milán: Ötvös András
Kis Tamás: Keresztes Tamás
Vinnai: Zsótér Sándor
Dr. Fék: Rába Roland
Tánya: Stork Natasa
Szőke Kóla: Trill Zsolt
Terike: Pálos Hanna
Továbbá: Nagy Zsolt
Orosz Ákos
Jordán Adél
Lázár Kati

Galéria / Photos

Fotók a filmből
Június 2017
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2