Archívum

A jó és a rossz közgazdaságtana (Economics of Good and Evil)

A HVG Könyvek és a Cseh Centrum bemutatja

Színházi performance angol nyelven, Tomáš Sedláček műve alapján

theaterGE 4Az előadás improvizáció, mozgás, groteszk skeccsek és zenés számok különleges, szórakoztató  egyvelege. Tomáš Sedláček, akit a világ öt legtehetségesebb és „legforróbb fejű közgazdásza” között tartanak számon, színészként és provokatív moderátorként is közreműködik. A jó és a rossz közgazdaságtana a Gilgames-eposz, Mózes és kortárs filozófusok szavainak segítségével értelmezi újra a közgazdaságtan fogalmát.

Tomáš Sedláček számára a közgazdaságtan kulturális jelenség, civilizációnk terméke. Hogy bemutassa a közgazdaságtan alapjául szolgáló hitet és hiedelmeket, túlmegy a szűken értelmezett szakterület határain, és felkutatja a gazdasági gondolatokat a mítoszokban, a vallásokban, a teológiában, a filozófiában, a pszichológiában, az irodalomban és a filmek világában. Munkájával nem kevesebbet ígér: „Ezentúl másként gondolkodunk majd a közgazdaságtanról, gazdaságról, és értékekről.” A színdarabot teltházas előadásokon játszották a Prágai Nemzeti Színházban, valamint Londonban, Berlinben és Varsóban. A darab alapjául szolgáló könyvet, mely magyarul a HVG Könyvek gondozásában jelent meg, a The Washington Post „kötelező olvasmánynak” nevezte.

Theatre2
Tomáš Sedláček Václav Havel egykori gazdasági tanácsadója volt. Jelenleg az egyik legnagyobb cseh kereskedelmi bank fő stratégája és a cseh kormány gazdasági tanácsának tagja. A prágai Károly Egyetemen (és számos más egyetemen) tanít közgazdaságtant és filozófiát. Szenvedélyesen szereti munkáját, és igyekszik mások számára is megmutatni, hogy a közgazdaságtan jóval több a számok unalmas bűvölgetésénél, absztrakt matematikai modelleknél. 

 
 
Június 2017
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2