• images/k2_szinhaz_cajtstukk/K2 Cajtstukk JGy 023_.jpg

Pókhálósodás ellen Cájtstükk az Átriumban

Improvizációt és egészen új formanyelvet használ legújabb előadásában a k2 Színház. A Cájtstükk, avagy a bizonytalanok című produkció egyik szereplője, Bíró Kriszta, az Örkény Színház művésze szerint nemcsak az alkotóknak, hanem időnként a nézőknek is érdemes kilépniük a megszokott közegükből, és ez az előadás erre tökéletesen alkalmas.

1 BevezPlakcikkhezNagyon titokzatos az előadás címe és a rövid ajánló, amit előzetesen olvasni lehetett róla. Mit jelent a „cájtstükk” ?
- A német „Zeitstück” a színházi szaknyelvben olyan színdarabot jelent, amely a témáját a kortárs társadalmi-történelmi viszonyokból és aktuális történésekből meríti. A mi előadásunkban viszont inkább a szó szerint fordítás, az „idődarabka” kap jelentőséget. A k2 előadásában azt a kérdést járjuk körbe, hogy vajon képes-e a színház mindent, egy ember vagy egy közösség életét teljesen megváltoztatni, illetve ha a változás megtörténik, tudunk-e ezzel kezdeni valamit. Ennél többet nem árulhatok el, mert a darab krimiszerűen épül fel, ráadásul nagyon jó a humora is, és nem szeretném előre lelőni a poénokat.

A k2 szerzői és rendezői, Benkó Bence és Fábián Péter egy interjúban azt mondták, hogy Kárpáti Péterttől ellesett improvizációs technikát fejlesztették tovább. Milyen volt a próbafolyamat, és számodra mi volt új benne?
- Valóban rengeteget improvizáltunk, de mindig a Bence és Péter által kijelölt tág keretek között, és ezek alapján született meg a szövegkönyv. Nem egészen hagyományos formanyelvet használ a produkció, noha az egymásra figyelés, az egymás energiaszintjének átvétele ugyanolyan fontos, mint egy kvázi kisrealista előadásban. Fantasztikusan erős összetartozás alakult ki köztünk.

Az Örkény Színház tagjaként motivált az, hogy kiléphetsz a kőszínházi keretek közül és elhagyhatod a k2-vel a komfortzónádat?
- A k2 egy másik generáció, szinte az anyukájuk lehetnék, mégis úgy érzem, hogy van mit tanulnom tőlük. Hihetetlen bölcsesség, humor és empátia árad belőlük, és nagyon tehetségesek. Már a korábbi produkcióikban is izgalmas, nem hagyományos színházi nyelvet használtak, amivel még nem volt dolgom. A Cájtstükk születését a közös gondolkodás vitte előre, amiből rengeteget tanultam, és ezt nagyon-nagyon élvezem. Ugyanakkor azt kevésbé tartom fontosnak, hogy kőszínházi vagy független előadásról beszélünk-e. Az számít, hogy jó, értékes előadások születnek-e. Ahogyan Molnárnál szerepel: „Mi köze van az ön művészetének az építőanyaghoz?”
Posteres k2 slige Kriszta másolat
Szakmai beszélgetésekben, interjúkban gyakran felmerül a színházi generációváltás témája, szükségessége, lehetősége. Mit gondolsz erről?
- Amennyiben a generációváltás az előzőek „legyilkolását” jelenti, akkor nem értek egyet. De minden új iskola valami régiből nő ki, és hatással vannak egymásra. Értelmetlen lenne azt mondani, hogy „le az öregekkel!”, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a fiatalok több lehetőséget kapjanak. Ideális helyzetben a nemzedékek együttműködnek, és ez mindenkinek a javára válik. Ami engem illet, boldog vagyok, hogy a k2-vel dolgozhatom, mert ez nekem nagyon jó.

K2 Cajtstukk JGy 002 Hogyan ajánlanád a Cájtstükk, avagy a bizonytalanok című előadást hagyományos, kőszínházon szocializálódott közönségnek, akik talán idegenkednek a szokatlantól, az új megközelítéstől?
- Erősen számítok a nézői kíváncsiságra. Bízom abban, hogy aki szeret színházba járni, az elég nyitott és érdeklődő ahhoz, hogy megnézzen egy ilyen formabontó, egészen új dolgot is. Az előadásban egy kicsit ezt a témát is kapirgáljuk, hiszen az alapvető kiindulási pontunk az, hogyan hat és milyen változást tud elérni egy színházi előadás egy ember életében. Nemcsak az alkotóknak, hanem a nézőknek is érdemes-érdekes időnként kiszakadniuk a megszokott közegből, mert az ember új perspektívákkal, új nézőpontokkal találkozik, és a tapasztalatait, élményeit viszi tovább magával. Fontos ez a hozzáállás a pókhálósodás, a betokosodás ellen.

A cikket Tölgyi Kriszta írta a szinhaz.org oldalára. Az előadásról részletes információt olvashatnak a www.cajtstukk.hu oldalon is.

Fotókat Jókúti György készítette. 

Június 2017
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2