• images/Hirek/PUS_4489 msolat.jpg

Alföldi Róbert, Bodó Viktor és Horgas Ádám is rendez a megújuló Átriumban

2017 decemberében lesz öt éve, hogy megnyitotta a kapuit a Margit körúton az Átrium Film-Színház, a leginkább talán Május 1. moziként ismertté vált épületben. A 2017/2018-as évadban megújul az intézmény, szeptembertől a színházban öt éve dolgozó Kultúrbrigád veszi át a színház vezetését.

Az Átrium profilja hasonló marad az elmúlt években kialakulthoz, az állandó jelleggel itt dolgozó társulatok nagy részével tovább folytatódik a közös munka, vagyis a Pintér Béla és Társulata, a Lepkegyűjtő Produkció, valamint a Budapesti Operettszínház továbbra is fontos művészeti és stratégiai partnere marad a színháznak. A színház elsődleges célja szórakoztató, de társadalmi szempontból érzékeny és érzékletes, művészi értelemben tartalmas, összetett előadásokat tárni a közönség elé.

A következő évad első felében egy ősbemutatót, a Kultúrbrigád produkciójában készülő előadást mutatnak be. Elsőként októberben Alföldi Róbert rendezésében Rainer Werner Fassbinder: A félelem megeszi a lelket című filmjének színpadi adaptációja lesz látható, Hernádi Judit, Bányai Kelemen Barna, Parti Nóra, Bercsényi Péter, Mihályfi Balázs és Szatory Dávid szereplésével. Az 1974-es, világsikerű német filmből készült darab egy német asszony és egy arab bevándorló kapcsolatának történetét meséli el. A másik bemutatót, amelynek munkacíme Vendetta, Bodó Viktor írja és rendezi, akinek ez lesz a következő évadban az egyetlen magyarországi munkája. A most születő darab egy színházi társulat, egy pályázat és a politika viszonyáról szól, en­nek főbb szerepeiben Lukáts Andort, Molnár Piroskát, Gyabronka Józsefet, Lázár Katit láthatják a nézők, de elég sok meglepetést is ígér a produkció, amely február közepén kerül színpadra. Ugyancsak februári bemutató lesz George Orwell: 1984 című re­gé­nyé­nek új adaptációja, amelyet a Lepkegyűjtő Produkció készít, Horgas Ádám ren­de­zésében, Bereczki Zoltán főszereplésével és a k2 Színház színészeivel.

2017 szeptemberétől széles körű, kiterjedt ifjúsági színházi nevelési programot is kínál az Átrium. Egyrészt tovább játssza és új bemutatókkal szélesíti az elsősorban középiskolások és felsőoktatásban részt vevő fiatal felnőttek számára programokat készítő Mentőcsónak Egység repertoárját. A nagy sikerű, többszörös díjnyertes Szociopoly és a Menekülj okosan! mellé az évad második felében új, interaktív, társasjáték jellegű előadás jön létre Fábián Gábor művészeti irányításával, Schnábel Zita rendezésében, Mentortársas címmel. Előtte, 2017 novemberétől Gimesi Dóra: A vezér című Lorenzaccio-feldolgozása mutatkozik be a Jurányi Mentőcsónak-termében, Pass Andrea rendezésében.

Az Átrium a színház határterületeiről és a kisebb korosztályokról nem megfeledkezve zenei nevelési programokat is tervez: az óvodások és kisiskolások számára Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, a felső tagozatosok és a középiskolások számára a Buda­pest Jazz Orchestra bigbandje mutat be beavató koncerteket, ezek célja a legfia­ta­labbakkal is megismertetni és megszerettetni a muzsika és a hangszeres zene világát, érzését és örömét.

Természetesen műsoron maradnak azok az előadások is, amelyeket évek óta nagy sikerrel és közönségérdeklődéssel játszik az Átrium, például a Parasztopera, a BÁRKIBÁRMIKOR, Az Őrült Nők Ketrece, az Igenis, miniszterelnök úr!, a színház nyitó­előadásaként bemutatott Vaknyugat, a Pillanatfelvétel, Molnár Ferenc: Egy, kettő, három című vígjátéka vagy az Operettszínház Nők az idegösszeomlás szélén című musicalje, és műsoron lesz a Sirály, a Duda Éva Társulat és az Operettszínház ko­produkciójaként bemutatott Frida, a Makbett, A Soha Vissza Nem Térő és az Át­rium­klorid is visszatér. Ezek mellett az Átriumban újként kerül műsorra a jövő évadban Vidovszky György rendezésében a Bárka Színház majdnem húsz éve kapcsán Tasnádi István és a Majdnem Színház csapata által írt Majdnem 20 című előadás az Ördögkatlan produkciójában, illetve decembertől a Kiscsillag zenekar Semmi kon­fe­ren­cia című zenés színházi estje. Az Átriumba költözik Krizsó Szilvia tévéműsora is.

Egész évben képzőművészeti kiállítóhelyként működik majd a tervek szerint az Átrium galériája, amelynek programját művészeti tanácsadóként Alföldi Róbert állítja össze.

Az üzemeltetőváltással megtörténik a színház műszaki parkjának és villamoskábeleinek cseréje, illetve sor kerül a hátsó, kiszolgáló helyiségek részleges felújítására is. Mindez, ahogy maga az évad is a színházat kedvelő és támogatni, segíteni akaró magánbefektetők bevonásával valósul meg, többféle konstrukcióban.

2017/2018. évad – BEMUTATÓK

Rainer Werner Fassbinder: A félelem megeszi a lelket | rendező: Alföldi Róbert          ÁTRIUM
a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház előadása | magyarországi ősbemutató | premier: 2017. október 14.
szereplők: Hernádi Judit, Bányai Kelemen Barna, Parti Nóra, Bercsényi Péter, Mihályfi Balázs, Szatory Dávid

Alfred de Musset Lorenzaccio című drámája nyomán Gimesi Dóra: A vezér | rendező: Pass Andrea         JURÁNYI
a Mentőcsónak Egység és az Átrium Film-Színház előadása | ősbemutató | premier: 2017. november

George Orwell: 1984 | rendező: Horgas Ádám          ÁTRIUM
a Lepkegyűjtő Produkció és az Átrium Film-Színház előadása | magyarországi ősbemutató | premier: 2018. február 9.
a főszerepben: Bereczki Zoltán

Bodó Viktor: Vendetta (munkacím) | rendező: Bodó Viktor         ÁTRIUM
a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház előadása | ősbemutató | premier: 2018. február 16.
szereplők: Lukáts Andor, Gyabronka József, Molnár Piroska, Szatory Dávid, Kurta Niké, Némedi Árpád, Lázár Kati, Lugosi György, Mihályfi Balázs, Dékány Barnabás, Rainer-Micsinyei Nóra és mások...

Mentortársas – színházi társasjáték | rendező: Fábián Gábor          JURÁNYI
a Mentőcsónak és az Átrium Film-Színház részvételi színházi előadása | premier: 2018. március

2017/2018. évad – REPERTOÁR

A néma tartomány | rendező: Pass Andrea      JURÁNYI
a Mentőcsónak Egység Manőver-projektjének előadása
szereplők: Bíró Gergely, Borbás Gergő, Boznánszky Anna, Nyáry Pál, Stangl Franciska, Szepes Anna, Formán Bálint

Jerry Herman–Harvey Fierstein: Az Őrült Nők Ketrece | rendező: Alföldi Róbert       ÁTRIUM
a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház előadása
szereplők: Stohl András, Hevér Gábor, Fehér Balázs Benő, Fehér Tibor/Józan László, Parti Nóra, Mihályfi Balázs, Hullan Zsuzsa, Csobot Adél/Bach Kata, Fábián Szabolcs/Nagy Dániel Viktor/Fehér Tibor; táncosok: Bankó Bence, Dobos Richárd, Dobrányi Máté, Horányi András, Kerekes Kristóf, Lakatos Zsolt, Száraz Dávid, Szelle Szilárd,Szerémy Dániel, Szénási Roland, Tóth Mihály; zenészek: Ablonczy Keve/Bartek Zsolt, Csengery Dániel/Grósz Zsuzsa, Magyar Ferenc/Ducsai Szabolcs/Bacsa Zoltán, Studniczky László Zsatyi/Frey György, Nagy Zsolt/Papp Dániel; kórus: Balázs Edgár, Eredics Béla, Kristofori Ferenc, Hoffmann Richárd, Kovács Péter, Tompa István

Parti Nagy Lajos: Átriumklorid – avagy a színész ötször | rendező: Néder Panni          ÁTRIUM
szereplők: Hevér Gábor, Bíró Kriszta

Pintér Béla: BÁRKIBÁRMIKOR | rendező: Pintér Béla          ÁTRIUM
a Pintér Béla és Társulata és az Átrium Film-Színház előadása
szereplők: Csákányi Eszter, Friedenthal Zoltán, Pintér Béla, Roszik Hella, Szamosi Zsófia
zenészek: Kéménczy Antal/Veér Bertalan, Mózes Zoltán, Pelva Gábor, Póta György

Cím nélkül | rendező: Boross Martin       JURÁNYI
a Mentőcsónak Egység és a Stereo Akt interaktív színházi társasjátéka
szereplők: Balog Gyula, Kőszegi Mária, Szabó Zola; játékvezető-szakértő: Szenográdi Réka

Molnár Ferenc: Egy, kettő, három | rendező: Znamenák István           ÁTRIUM
a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház előadása
szereplők: Alföldi Róbert, Szatory Dávid, Lénárdt Laura, Lugosi György, Parti Nóra, Debreczeny Csaba
Mihályfi Balázs, Janicsek Péter, Némedi Árpád, Fehér Balázs Benő, Dékány Barnabás, Barna Zsombor
Sipos Viktória, Hajdú Csilla, Bánky Sára

Dinyés Dániel–Duda Éva–Hegyi György–Oláh-Horváth Sára: Frida | rendező: Duda Éva         ÁTRIUM
a Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház előadása
szereplők: Gryllus Dorka/Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter/Kálid Artúr, Molnár Áron, Papadimitriu Athina,Kálid Artúr/Dézsy Szabó Gábor; további szereplők: Bora Gábor, Darabont Áron, Egyed Bea, Jessica Simet, Nagy Viktória, Rusu Andor, Újvári Milán, Wéninger Dalma; zenei közreműködők: Éder Ferenc, Szarvas Dávid, Subicz Gábor, Udvarhelyi Gábor – a PesoForte zenekar

Antony Jay–Jonathan Lynn: Igenis, miniszterelnök úr! | rendező: Znamenák István        ÁTRIUM
a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház előadása
szereplők: Hevér Gábor, Alföldi Róbert, Ficza István, Parti Nóra, Némedi Árpád/Marton Róbert

Tasnádi István: Majdnem 20 | rendező: Vidovszky György         ÁTRIUM
a Majdnem Színház és az Ördögkatlan Produkció előadása
szereplők: Farkas Dénes, Molnár Áron, Kovács Gergely, Császár Réka, Sipos Viktória, Egri Bálint, Blahó Gergely, Bárdi Gergő

Eugène Ionesco: Makbett | rendező: Alföldi Róbert         ÁTRIUM
a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház előadása
szereplők: Orosz Ákos, Bányai Kelemen Barna, Hevér Gábor, Parti Nóra, Fehér Balázs Benő,
Szatory Dávid, Fábián Szabolcs, Bercsényi Péter, Krum Ádám, Gelányi Bence

Menekülj okosan! – MigrAction | rendező: Fábián Gábor        JURÁNYI
a Mentőcsónak Egység és a Magyar Helsinki Bizottság interaktív színházi társasjátéka
szereplők: Kurta Niké, Jaskó Bálint, Rezai Mohammed Amin
játékvezető-szakértő: Iván Júlia (jogász, Magyar Helsinki Bizottság)

Jeffrey Lane–David Yazbek: Nők az idegösszeomlás szélén | rendező: Réthly Attila        ÁTRIUM
a Budapesti Operettszínház előadása
szereplők: Peller Anna, Szomor György, Janza Kata, Gubik Petra, Ábrahám Gabriella, Kocsis Dénes, Simon Panna, Mészáros Árpád Zsolt, Petridisz Hrisztosz, Papadimitriu Athina, Balázs Gergely; további szereplők: Szabó Dóra, Aczél Gergő, Katz Zsófia, Katona Klaudia, Horváth Dániel, közreműködik: a Budapesti Operettszínház Zenekara és Évados Musical Együttese

Pintér Béla–Darvas Benedek: Parasztopera | rendező: Pintér Béla        ÁTRIUM
a Pintér Béla és Társulata előadása
szereplők: Pintér Béla, Baranyi Szilvia, Tóth József, Enyedi Éva, Nagy-Abonyi Sarolta, Szalontay Tünde,Bencze Sándor, Thuróczy Szabolcs, Friedenthal Zoltán
zenészek: Darvas Benedek, Nyíri László, Pelva Gábor, Veér Bertalan, Póta György

Donald Margulies: Pillanatfelvétel | rendező: Horgas Ádám        ÁTRIUM
a Lepkegyűjtő Produkció és az Átrium Film-Színház előadása
szereplők: Pokorny Lia, Bereczki Zoltán, Seress Zoltán, Ágoston Katalin/Kurta Niké

Pokolra kell annak menni | rendező: Pass Andrea          JURÁNYI
a Mentőcsónak Egység Manőver-projektjének előadása
szereplők: Bíró Gergely, Borbás Gergő, Boznánszky Anna, Nyáry Pál, Stangl Franciska, Szepes Anna

Kiscsillag: Semmi konferencia | rendező: Földes Eszter        ÁTRIUM
a Kiscsillag zenekar előadása
szereplők: Scherer Péter, Bajkai Ferenc, Erős Márton, Leskovics Gábor Lecsó, Lovasi András

Csehov: Sirály | rendező: Fehér Balázs Benő           ÁTRIUM
a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház előadása
szereplők: Oszvald Marika, Trokán Nóra, Porogi Ádám, Kaszás Gergő, László Zsolt, Derzsi János /Gyabronka József, Mihályfi Balázs, Parti Nóra, Orosz Ákos, Szilágyi Csenge

Pintér Béla: A Soha Vissza Nem Térő | rendező: Pintér Béla       ÁTRIUM
a Pintér Béla és Társulata előadása
szereplők: Roszik Hella, Szamosi Zsófia, Thuróczy Szabolcs, Friedenthal Zoltán, Pintér Béla, Quitt László zenész: Kéménczy Antal

Szociopoly | rendező: Fábián Gábor       JURÁNYI
a Mentőcsónak Egység interaktív színházi társasjátéka
szereplők: Bass László, Fábián Gábor, Hay Anna/Gerle Andrea, Jaskó Bálint/Molnár Csaba

Pass Andrea: Újvilág | rendező: Pass Andrea       JURÁNYI
a Mentőcsónak Egység és a FÜGE előadása
szereplők: Sztarenki Dóra, Szamosi Zsófia, Kovács Lehel, Porogi Ádám, Hajduk Károly

Martin McDonagh: Vaknyugat | rendező: Gothár Péter      ÁTRIUM
a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház előadása
szereplők: Rétfalvi Tamás, Ficza István, Alföldi Róbert, Mészáros Piroska; zenész: Szász Szabolcs

Július 2017
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6