• nyariSzunet
  • Mfuzet
  • NyariJegyvasarlas

Majdnem 20

Néhány napos intenzív műhelymunka során készült el a 2016. évi Ördögkatlan Fesztiválon Tasnádi István: Majdnem 20 című darabja, Vidovszky György rendezésében. 2017. januárjában a Szkéné Színházban láthatták 2 alkalommal a budapesti nézők. Sokan szerették volna megnézni, de azóta nem volt rá lehetőség. Az Átrium a következő évadban repertoárra tűzi az előadást.

majdnem1 1Azt tudjuk, hogy a Bárka Színház 1996 őszén alakult meg, azt azonban nem, hogy pontosan mikor szűnt meg, hiszen lassan, hónapok alatt véreztették ki: feláldozták egy presztízs egyetem létrehozása miatt.  (részletek Nánay István kritikájából)

Néhány mindenre elszánt fiatal naiv hittel skandálva üvölti: „nem süly-lyed el, nem süly-lyed el...” Mármint a bezárásra és kiürítésre ítélt, az épület áram-és vízszolgáltatását is elzáró karhatalmistákkal körülvett Bárka Színház. De hiába barikádozza el magát a reménytelen körülmények ellenére továbbra is előadást próbáló kis csapat, a Bárka elsüllyedt. 2014-15-ben valóságosan is, a rá emlékező Majdnem 20 című utópisztikus-szatirikus fájdalmas komédiában képletesen is.
Vidovszky György ifjúsági előadásainak szereplői a Majdnem 20 című előadásukban azzal a gondolattal játszanak el, hogy mi történt volna, ha a színészek nem hagyják el a Bárkát, ám a színházépületre igényt tartó Közszolgálati Egyetem manipulatív módon és azzal az ígérettel, hogy a színészek az eddigieknél sokkal kedvezőbb anyagi körülmények között továbbra is foglalkozhatnak színházzal, leszereli a szorongatott helyzetbe került fiatalokat, de ennek ára van: az egyetem hallgatóinak kell lenniük. S elkezdődik a kiképzés, a gondolkodás szabadságának kiirtása, az emberek testi-lelki megtörése, megalázása. Az amúgy is csak a közös művészi cél érdekében közösségé verődő csoport tagjai között egyre lazul az összetartás, a társulatot bedarálja a drill. Akkor is, ha közben a kiképzőtiszt is megfertőződik a színházzal.

A produkció improvizációkból született, amiket Tasnádi István fésült össze, szerkesztett egésszé. Az a Tasnádi István, akinek számos majdnem2darabját mutatta be a Bárka, sőt a legelső és a legutolsó tervezett premier is az ő műve lett volna, de mindkettőt csak próbálták, más-más okból egyik sem jutott el a bemutatóig. Ebben a darabban ugyanaz a szellemiség jelenik meg, mint ami azokban (Bábelna, Titanic vízirevű stb.), amelyeket a Pepe-Kapa párossal és párosnak készített. Ugyanaz a fanyar humor, abszurdba hajló groteszk stílus. S miközben dől a néző a röhögéstől, egyre keserűbb lesz a szája íze.

Nánay István írását a revizoronline oldalán itt olvashatják el.

Július 2017
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6