• Mfuzet
  • nyariSzunet
  • NyariJegyvasarlas

A dadaizmus felemelkedése, fénykora és bukása két órában

A Maladype Színház társulata egy különleges előadással örvendeztette meg a művészetek és a színház szerelmeseit. A Dada Cabaret-ban megtalálható minden ami „dada” és minden, ami nem. Történelem, festészet, életstílus ötvözése a színházzal, hitelesen és szórakoztatóan két órában.

Az Átrium filmszínház ősbemutató keretében mutatta be Matej Visniec Dada Cabaret című darabját, amely a dadaizmus 100. évfordulója alkalmából került színpadra. A 20. század eleji avantgard mozgalom mind az irodalomban, mind a képzőművészetben jelentős nyomot hagyott maga után. Az előadás valós történelmi távpontot nyújt a közönségnek. Egyaránt bemutatja a dadaizmus kialakulását, fénykorát és bukását, ugyanakkor nem feledkezik meg a mozgalom esszenciájáról, az életérzésről, a szabadságról, a lázadásról a háború és az emberiség ellen elkövetett bűnök ellen.

A dramaturgiailag kiválóan felépített darab szürreális elemekkel és vicces betétekkel varázsolja el közönségét. Ezzel segítve a teljes átlényegülést, melynek segítségével mindenki úgy érezheti, mintha egy másik világba került volna. Az I. világháború derekán a Zürichi Cabaret Voltaireben megváltozott valami, új mozgalom született, amely kitartott véleménye mellett. A színpadon minden „dadaista”, a díszletek, a jelmezek, a zenekar. Nem átlagosak, elütnek a megszokottól és attól, amit egy rendszeres színházba járó várna. Ezzel is még különlegesebb hangulat és látványvilág tárul a nézők elé, egy kis abszurditással fűszerezve.

Farkas Gábor Gábriel zenekara folyamatosan zenél a háttérben, korhoz illő és meglepő módon aktuális, jelen korunkbeli dalokat is játszanak. A zene nagyon fontos eleme az előadásnak. Minden jelenetben van ének és táncbetét, ami még élvezetesebbé teszi a művet.

Peregi Dalma kritikája itt olvasható el.

Július 2017
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6