• images/Vaknyugat/slide_vaknyugat.jpg

Vaknyugat / The Lonesome West | Martin McDonagh

Az előadásról / About the play

VAKNYUGAT / THE LONESOME WEST | Martin McDonagh
testvérháború két részben / battle of brothers in two acts
In Hungarian language, with English surtitles
Cast and crew, read more »»»

 

Az előadás magyar nyelven, angol felirattal (in Hungarian language, with English surtitles) és audionarrációval látható. 

Fordította / Translated by: VARRÓ Dániel
Az előadás időtartama: 2 óra 30 perc, egy szünettel.

A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház közös előadása.

Az előadást 15 éven felülieknek ajánljuk.
Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy az előadás erős hanghatásokat tartalmaz!

Bemutató: Átrium Film-Színház, 2012. december 30. 20:00

 

Díjak: THEALTER Fesztivál Közönségdíja (Szeged, 2013) • A VIDOR Fesztivál Capitano-díja Gothár Péternek a legjobb rendezésért és Arlecchino-díja Ficza Istvánnak és Rétfalvi Tamásnak a legjobb férfi színészi alakításért (Nyíregyháza, 2013)

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével került színre.

A pedagógusok munkájának megsegítésére készült el a Vaknyugat c. előadáshoz egy oktatási segédanyag. Az anyagot Hudáky Rita készítette (Magyartanárok Egyesülete) a Kultúrbrigád felkérésére.

Az oktatási segédanyag közvetlenül letölthető itt »»»

facebook.com/vaknyugat

A műsor-, időpont- és szereplőváltoztatás jogát a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház fenntartja.

Történet / Story

Coleman és Valene, az apjukat nemrég egy különös baleset folytán elvesztett testvérpár egy Isten háta mögötti ír faluban, annak is a legszélén él. A nagy bánat közepette – amelyben a masszív alkoholista helyi pap, Welsh atya szeretne nekik vigaszt nyújtani – mindennapjaik nagy része egymás bosszantásával, hergelésével, átverésével és idegesítésével telik. Mi több: számukra ez maga az élet – mindegy, hogy pástétom leveles tésztában vagy szentszobrocskák vagy képes magazinok vagy hasábkrumplik vagy alkoholtartalmú italok vagy birtok vagy tehenek vagy nők vagy kutyafüle: bármin és bármikor hajba kapnak, összevesznek vagy ölre mennek. Akár a legvégsőkig. Erről szól ez a darab: a bűnről és a szeretetről. Meg arról, hogy van-e élet a halál után. És előtte? Ajánljuk családosoknak és egyedülállóknak, szülőknek és testvéreknek, barátoknak és felebarátoknak, fülig szerelmeseknek és örök ellenségeknek. Főleg embereknek.
_____________________________________________________

In a small Irish town that's fast becoming the murder capital of the world, two brothers battle it out over a dead father, an inheritance and a packet of crisps. Is there life after death? And before? The Lonesome West is the third installment in Martin McDonagh's award-winning Leenane trilogy.

Supertitles projected just above the stage! In order to see the supertitles, we recommend to buy ticket for seats in back rows (7-11). This show contains strong language and some loud sound effects. Not suitable for children under 15.

_____________________________________________________

 Kritikák az előadásról:

„Gothár Péter rendezésében Alföldi Róbert és három fiatal színész nyújt felejthetetlen élményt a nemrég újranyílt budai intézményben." (Kézdi Beáta, Heti Válasz Online, 2012. december 31.)

„Nem dülöngél, csak leheletnyit inog, de ez, ahogy Alföldi játssza, felér egy földrengéssel. Az egész emberiség megrendültsége, hitevesztettsége ott van előttünk." (Bóta Gábor, Népszava, 2013. január 5.)

„Humor, mélység, izgalom, sok fordulat – minden megvan egy jó estéhez. Tessék megnézni!" (Török András, Vademecum Hírlevél, 2013. január 15.)

„(...) kacagsz, mert nem bírod ki, de pontosan tudod, hogy közelről és távolról sem vicces, amit látsz: csakis valami tragédia, csakis az elválás, a végleges búcsú vethetne véget neki." (Tóth Kata, Kortárs Online, 2013. március 19.)

„Az előadás, illetve a dráma ugyanakkor csak kérdéseket tesz fel, megoldási javaslatot nem mutat. Illetve mutat: történetesen azt, hogy ez az út, amire Coleman és Valene rátértek, semmiképpen nem járható." (Fritz Gergely, Tiszatáj Online, 2013. augusztus 6.)

„A Gothár Péter rendezte tragikomédia egyik legkiemelkedőbb érdeme, hogy a néző nem tudja, sírjon vagy nevessen a testvérek apró, napi bosszantásain, sajnálja vagy elítélje Welsh atyát, aki végül öngyilkosságba menekül, mert képtelen békét teremteni a nyájában, s nem tudni, hogy búcsúlevelének hatására a két testvér valóban megbékél-e egymással." (Aradi Hírek, 2013. november 21.)

„A színészek egytől egyig fantasztikusak. (...) A rendezés is hibátlan, Gothár Péter ismét remekművet alkotott. (...) A Vaknyugat nem »egyszer nézős« darab. A McDonagh - Varró - Gothár trió előadása ad bőven elgondolkodnivalót, most rajtunk a sor: még fülbotmozgatásra se méltatjuk, vagy elgondolkodunk..." (3jegy.blog.hu, 2013. november 22.)

Szereposztás / Cast and crew

Coleman Connor: RÉTFALVI Tamás
Valene Connor: FICZA István
Welsh atya / Father Welsh: ALFÖLDI Róbert
Kicsilány Kelleher / Girleen Kelleher: MÉSZÁROS Piroska

Zenész / Musician: SZÁSZ Szabolcs
Munkatársak / Crew:
ARI Zsófia
CZIRÁK Dániel
JAKAB László
LAKATOS Erika
LENGYEL Zoltán
ÖTVÖS András
RUSKA Robin
SZABÓ Szilveszter
TÓTH László

Fordította: Varró Dániel
Díszlettervező / Set Design: GOTHÁR Péter
Jelmeztervező / Costumes: TIHANYI Ildi
Világítás / Lighting: PETŐ József
Zene / Music: DRAGONY Gábor
Grafika / Graphic Design: LAKATOS Péter
Súgó / Prompter: ZSOLNAY Andrea
Segédrendező / Assistant Director: NYULASSY Attila
Produkciós menedzser / Production Manager: ZSEDÉNYI Balázs
Produkciós vezető / Production Executive: UGRAI István

Rendező / Directed by: GOTHÁR Péter

Előadások

2017. szeptember 22. 19:30
Átrium
Július 2017
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6