• images/Nezokepzo/Nezokepzo2016_17.jpg

NézőKépző: Az ókori Egyiptom és a vizuális művészetek

Leírás

★ A PROGRAM FÓKUSZA
Az ókori Egyiptom halottkultusza, különös tekintettel a vallási és művészeti produktumokra

★ A halott útja az alvilágban
VJ show az újbirodalmi sírfeliratok, ábrázolások felhasználásával

A VJ show végigköveti a halott útját az alvilágban: ahogy megküzd az akadályokkal, helyesen válaszol a kérdésekre a negyvenkét bíró előtt, majd Thot isten megméri a szívét a Kettős Igazság termében. A történet előrehaladásával a tér is változik, ahogyan a halott a völgytemplomtól a felvonulási úton és a halotti templomon át bejut a piramis belsejébe.
A VJ show alapjául Khephren fáraó piramiskörzetének hiteles rekonstrukciója, és az újbirodalmi sírokból előkerült papirusztekercseken olvasható Halottak Könyvének részletei szolgálnak. A háromdimenziós terekben kétdimenziós bábanimációs technikával mozgatott alakok jelennek meg, keverednek a fénykép alapú textúrák és a rajzolt elemek.

★ Kövi Franciska prezentációja
általános bevezetővel és történelmi áttekintéssel kezdődik. Az előadást diasor színesíti, többek között az előadó saját képeivel. A történelem óra kiterjesztése mellett célunk, hogy a hallgatók egységes képet kapjanak egy-egy korszakról úgy, hogy közben olyan ismeretekkel gazdagodnak, amelyeket sikeresen fognak alkalmazni a későbbiekben az iskolai kereteken túl is.

Az oktatási program az Átrium NézőKépző (az iskolai történelemoktatáshoz kapcsolódó komplex művészeti képzés) első állomása.

Az előadásokra jelentkezni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, vagy a + 36 20 268 3167 telefonszámon Gink Sáránál lehet.

Az ókori Egyiptom és a vizuális művészetek első állomása: 2015. november 24. 11.00

Célok, módszertan

★ KERETTANTERVI KAPCSOLÓDÁS

TÖRTÉNELEM - TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK
Az előadás a 9-10. évfolyamban „Az őskor és az ókori Kelet” című tematikai egységhez kapcsolódik.

VIZUÁLIS KULTÚRA
A videómunka megismertet a síkbeli, térbeli kifejezőeszközök, a térábrázolási konvenciók, a színtani ismeretek alkalmazásával az alkotó tevékenységekben, valamint a parafrázisok, kortárs értelmezések kritikus világába is betekintést nyújt. Az előadás az egyiptomi ábrázolási módok megértéséhez ad támpontokat.

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET
A videóművészet kortárs művészeti ágként jól reprezentálja ezt a tematikai egységet mind a 9-10. évfolyam kötelezően választható tárgyai között, mind pedig a 11-12. évfolyamon a művészetek műveltségterület tantárgyai között.

Az Átrium NézőKépző programjának kiemelt támogatója: Budapest Főváros Önkormányzata

Szereposztás

Egyiptológus és vallástörténész Kövi Franciska
Rendező Magács László

Előadások

Az előadás időpontjairól a megadott telefonszámon, vagy email címen lehet érdeklődni.
Július 2017
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6